Ministerul Comunicațiilor vrea să vândă până în septembrie unui investitor strategic 20% acțiunile Poștei Române

Ministerul Comunicațiilor vrea să vândă până în septembrie unui investitor strategic 20% acțiunile Poștei Române
Publicat: 24/07/2012, 17:27
Actualizat: 29/08/2014, 07:53

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) vrea să vândă unui investitor strategic, până la 30 septembrie, cel puțin 20% din acțiunile Poștei Române, printr-o majorare de capital, operațiune asumată în relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Instituția a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind aprobare strategiei de privatizare a Companiei Naționale Poșta Română (CNPR).

„Privatizarea CNPR se realizează prin dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acțiuni reprezentând minim 20% din capitalul social al societății comerciale supuse privatizării, prin metoda majorării de capital de social prin aport de capital, cu respectarea articolului 14 din Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de act normativ.

Guvernul s-a angajat față de FMI ca majorarea de capital să fie efectuată până la finele lunii septembrie, după angajarea unui consultant în luna iunie și publicarea prospectului în luna august.

Consultantul nu a fost însă selectat până în prezent, iar ministerul vrea să înființeze o comisie pentru selecția acestuia.

MCSI va coordona și monitoriza întregul proces de privatizare.

„Ducerea la îndeplinire a strategiei de către MCSI se face prin acordarea de mandate speciale reprezentanților statului în adunarea generală a acționarilor CNPR pentru a propune și a aproba în adunarea generală a acționarilor acestei societăți comerciale următoarele acțiuni: a) declanșarea procesului de privatizare prin majorare a capitalului social prin aport de capital privat a CNPR; b) majorarea capitalului social și emiterea unui număr de acțiuni reprezentând minim 20% din capitalul social ecistent al CNPR; c) selectarea unui consultant specializat și încheierea contractului de consultanță în condițiile prevăzute de articolul 215 din Normele metodologice de aplicare a OUG 88/1997 (…) și a Legii 137/2002 (…)”, se spune în document.

Consultantul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare și finalizarea tranzacționării acțiunilor nou-emise către un investitor strategic.

„În vederea pregătirii și realizării privatizării prin majorarea capitalului social al CNPR, MCSI va angaja, în condițiile legii, un consultant specializat care va putea face și propuneri de modificare și completare a strategiei de privatizare. (…) În vederea organizării procesului de selecție, evaluării ofertelor consultanților și selectării consultantului se constituie o comisie de evaluare și selectare a consultantului (…)”, se mai spune în document.

De asemenea. pentru punerea în practică a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare și o comisie de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare, formare din membri titulari și supleanți, și secretariate tehnice aferente acestora.

Componența comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul MCSI, care va avea și funcția de președinte, un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru și un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Din comisia de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare vor face parte reprezentanți ai MCSI, CNPR și Fondului Proprietatea.

„Numărul membrilor, nominalizarea acestora, drepturile și atribuțiile membrilor comisiei de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, a comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare și ale secretariatelor tehnice ale comisiilor (…), modul de lucru și renumerarea acestora de la data constituirii și până la data trasferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor se stabilesc prin ordin al ministrului Comunicațiilor (…), în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai spune în document.

Membrii celor două comisii și ai secretariatelor tehnice vor fi remunerați cu cel mult 2.500 lei brut/lună, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul CNPR.

De asemenea, Poșta Română va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanți și firmele de avocatură care vor fi angajate de MCSI, precum și cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt MCSI, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal